A fenntartható halászat

A fenntartható halászat azt jelenti, hogy annyi halat ehetek, amennyit csak akarok?A régi mondás, mely szerint bőven van még hal a vízben, sajnos már nem állja meg a helyét. A hal valóban bőséges erőforrásnak számít, de sajnos olyan, amelyet nem fenntartható módon kezelünk. Az európai vizek nagy részében a halfajták több mint 70%-a túlhalászott. Az EB jelenleg halászati politikájának megreformálásán dolgozik, hogy a halfajták számát a fenntartható szintre visszahozzák, de addig is mi, a fogyasztók is tehetünk az ügy érdekében. Halvásárláskor keresd az MSC (Marine Stewardship Council) címkéjét, amely igazolja, hogy a termék fenntarthatóan működő halászatból származik.

Próbálj ki a megszokottól eltérő fajtákat is! A legnépszerűbb fajták a tőkehal, foltos tőkehal, garnéla és a tonhal (főleg a kékúszójú tonhal). Ezek a leginkább túlhalászott fajták is egyben, az állományok pótlásához pedig idő kell. Egyéb fehér húsú halak, például a sávos tőkehal és a fekete tőkehal is éppen olyan ízletesek mint a tőkehal vagy a foltos tőkehal, és sokszor olcsóbbak is, mint a hagyományos fajták. Egyél biohalat a tanúsítvánnyal rendelkező halászatokból. Jelenleg csak lazac és pisztráng kapható, de hamarosan a tőkehal, a laposhal és a sügér is elérhetőek lesznek.

Forrás:

http://www.generationawake.eu/hu