Fenntartható erdőgazdálkodásból származó bútorok

Az ágyaktól kezdve a könyveken át a parkokban lévő padokig a fa számos mindennapi termék alapanyaga. Azonban az erdők kiirtása súlyos környezeti és szociális következményekkel jár. Csak fenntartható forrásból származó fából készült termékek vásárlása esetén maradhat tiszta a lelkiismeretünk.

Ágy 

Életed harmadát ágyban töltöd, de tudod-e, honnan származik a fa? Természetesen nem minden ágy készül fából. Különböző fémekből és szintetikus anyagból is készülhet a keret. A fának két rendkívül előnyös tulajdonsága van: tartósabb és teljes mértékben újrahasznosítható, készítése sokkal kevesebb üvegházhatású gázt termel, mint az egyéb anyagoké. De ettől még nem minden fából készült ágy teljesen környezetbarát. Mielőtt ágyat, szekrényt vagy akár könyvet készítenek a faanyagból, előtte ki kell vágni a fát az erdőben, fel kell dolgozni, és el kell adni. A faanyag többsége fenntartható módon kezelt erdőből származik, de sajnos nem mind. Az illegális fakivágás még mindig óriási problémát jelent, és nagyban hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátáshoz és az állatok természetes élőhelyükről való elvándorlásához.

image021

Hogyan bizonyosodhatsz meg arról, hogy az általad választott darab fenntartható módon készült, és nem okozott problémát az embereknek vagy állatoknak? Ha fából készült terméket veszel, keresd az FSC (Forest Stewardship Council) vagy a PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) logót, amelyek igazolják, hogy a termék fenntartható módon kezelt erdőből származik.

PEFC-logo 379233_183141908479608_359058169_n

Vásárolhatsz akár használt bútorokat is. Így pénzt is megtakarítasz, és lelkiismeret-furdalásod sem lesz a környezet védelme miatt.

Szék

A kedvenc széked is környezeti terhelést jelent a bolygónak. Nem gondoltad volna, igaz? Számos terméket azért veszünk meg, mert olcsók, és így nem pazarolunk el sok pénzt, ha esetleg pár év múlva tönkremennek, vagy megunjuk azokat. De ez az erőforrások szempontjából nem gazdaságos. Számos erőforrás sokáig annyira olcsónak számított, hogy azt hittük, rengeteg van még belőle. Az árak azonban nem tükrözik a valós értékeket, vagy hogy a jövőben mennyi lesz az adott anyagból. Nem számít, hogy műanyagból vagy fából készül, a bútorokhoz igen sok erőforrás kell. Ezért ha valami újat veszel, gondolj bele, hogy meddig fog tartani. Gondolj bele, hogy jó minőségű-e a széked, és hogy két év múlva is tetszeni fog-e, amikor már más lesz a divat.

512_big

 Ha már nem tetszik, akkor el is ajándékozhatod,de erre valószínűleg nem lesz szükség, ha időtálló dolgot veszel. Ha jó minőségű bútort veszel, akkor kisebb annak az esélye, hogy tönkremegy. De mi van, ha mégis tönkremegy? Miért nem javítjuk meg a hibás tárgyakat, ahelyett hogy rögtön újat vennénk helyette? Azért, mert a szokásaink rabjai vagyunk, amelyek akkor alakultak ki, amikor az erőforrások és az ökoszisztéma nem volt akkora veszélyben, és a fogyasztásra ösztönöztek minket. Ha megsérül egy bútorod, jól gondold meg, hogy kidobod-e. Egyszerűbb lehet megjavítani, mint gondolnád. Fontold meg az újrahasznosítását és a szelektív gyűjtését is. Ha már menthetetlenül széttörött egy bútor, a fa attól még újrahasznosítható, szelektíven gyűjthető. Ha más választás nincs, akkor is el lehet égetni, és még ha ki is dobod, a faanyag teljes mértékben lebomlik.

Forrás:

http://www.generationawake.eu/hu