Gumiabroncs címke

Fényforrásokon, mosógépeken, hűtőszekrényeken és mindenféle háztartási gépen már jó ideje találkozhattatok azokkal a színes címkékkel, amelyeken energiafogyasztásuk szerint sorolják be az egyes termékeket. Hasonlót vezetnek be az Európai Unióban idén novembertől a gumiabroncsoknál is, erről kaptok most egy kis előzetes információt kedvenc gumigyártó cégünktől, hogy mire jön a váltás ideje ősszel, könnyebben tudjatok majd választani vásárláskor. Így amikor gumiabroncsokat vásárolunk, mindannyian megalapozottabb döntést hozhatunk.

2012. november 1-jétől az Európában értékesített minden személy- és kisteherabroncson speciális új címkéket kell elhelyezni. Minden egyes címke bizonyos alapvető teljesítményadatokat tartalmaz az adott gumiabroncsról. Így amikor gumiabroncsokat vásárolunk, mindannyian megalapozottabb döntést hozhatunk.

Az új gumiabroncs címkézési rendszer  

Az új címkézési rendszert úgy alakították ki, hogy számos előnnyel járjon. Mindannyiunk számára javítja a közúti biztonságot, elősegíti a hatékonyabb üzemanyag-megtakarítást, valamint mérsékli a környezetre tett káros hatást.

Egy gyors rápillantás és mostantól képes leszel a gumiabroncsokat 3 alapvető kritérium alapján összevetni:
– Üzemanyag-fogyasztás (mivel bármilyen hihetetlen, de minden ötödik tanknyi üzemanyagot a gumiabroncsok fogyasztják el)
– Tapadás nedves úton (kulcsfontosságú biztonsági tényező)
– A gumiabroncs külső zaja (a gumiabroncsaink úton való gördülésének zaja, a járművön kívülről hallgatva)
Az új törvény a 2012. július 1-jén vagy azt követően gyártott új személygépkocsikra, kisteherjárművekre, tehergépkocsikra, buszokra és távolsági buszokra felszerelt összes gumiabroncsra is vonatkozik.
A gumiabroncsok összehasonlítása nem csak az árról szól. Amikor gumiabroncsot vásárolunk, tényeket szeretnénk – gyorsan. Objektív információkra van szükségünk azzal kapcsolatban, milyen hatással van a választásunk a biztonságunkra, a bolygóra és a körülöttünk lévőkre. A Michelin úgy véli, hogy az új címkék bevezetése a megfelelő irányba tett lépés. Számodra ennek azt kell jelentenie, hogy a gumiabroncsok általános teljesítménye egyre jobb és jobb lesz.
Gumiabroncs címke adat: üzemanyag-takarékosság összehasonlítása
8
Az ábra segítségével megtekintheti, milyen teljesítményt nyújt egy adott gumiabroncs az üzemanyag-megtakarítás tekintetében. Az üzemanyag-hatékonyság osztályozása A-tól (a leghatékonyabb) a G-ig (a legkevésbé hatékony) terjed.
Megtakaríthatsz akár 90000 forintot vagy 80 liter üzemanyagot a gumiabroncsok teljes élettartama során. Ez A osztályú abroncsokkal felszerelt, 80 km/h sebességgel haladó gépkocsira vonatkozik – az ilyen gépkocsi 7,5%-kal kevesebb1 üzemanyagot használ fel, mint a G-osztályú abroncsokkal felszerelt gépkocsi.
Az eredmények a gépkocsi típusától vagy az időjárási viszonyoktól függően eltérőek lehetnek, de bizonyítottan jelen van a teljesítmény terén tapasztalható eltérés.

Gumiabroncs címke adat: nedves úton való fékezés összehasonlításaWatch Full Movie Online Streaming Online and Download

9

Ez az ábra a gumiabroncsok osztályozását mutatja a nedves úton való fékezés hatékonysága alapján. A teljesítmény az A osztálytól (a legbiztonságosabb, a legrövidebb távolságon belül megálló) a G osztályig (a legkevésbé biztonságos, a leghosszabb féktávolságokkal) terjed.
Akár 4 autóhossznyival rövidebb féktávolság. Az A osztályú gumiabroncsokkal felszerelt, 80 km/h sebességgel haladó gépkocsi megállási távolsága akár 18 méterrel vagy 30%-kal rövidebb lehet a G-osztályú abroncsokkal felszerelt gépkocsi megállási távolságánál.

Gumiabroncs címke adat: a külső zajszint összehasonlítása

10

Az ábra a gumiabroncs zajszintjét mutatja decibelben (dB). A 3 zajszint jelből álló piktogram azt mutatja, hogyan viszonyul ez a szint a jövőbeni európai határértékekhez. A gépkocsin kívül hallható zaj nem feltétlenül van összhangban a gépkocsi belsejében hallható zajjal.

3 zajszint jel = magas zajszint, de megfelel a jelenlegi EU-szabályoknak
2 zajszint jel = átlagos zajszint, a jövőbeni határérték és az alatt 3 dB közötti tartomány
1 zajszint jel = alacsony zajszint, több mint 3 dB értékkel a jövőbeni határérték alatt
Mi más számít még a gumiabroncsok kiválasztása során?
A címkézés megfelelő kiindulási pont, de van 3 másik, legalább ilyen fontos teljesítménytényező:
A gumiabroncs élettartama: a hosszabb élettartamú gumiabroncs hosszú távon kevesebbe kerülhet. A megfelelő gumiabroncs akár több mint egy évvel hosszabb használatot is jelenthet egy másik gumiabroncshoz képest.
Úttartás kanyarban: a balesetek 25%-a kanyarban történik.
Száraz út: a balesetek 70%-a száraz úton történik.
Vajon ki kínál olyan gumiabroncsokat, amelyek az összes fontos teljesítményt kínálják?
Mérnökeink több mint 120 éve úttörő munkát végeznek és tökéletesítették a gumiabroncsainkat, amelyek kínálják ezeket a fontos teljesítménytényezőket, ahogyan az új címkéken feltüntetett 3 tényezőt is. A Michelin révén élvezheted a teljesítménytényezők optimális egyensúlyát – anélkül, hogy bármilyen kompromisszumot kéne kötnöd.

Forrás: http://flotta.nelson.hu/mire-jo-az-uj-gumiabroncs-cimke.html
Eredeti forrás: http://autozz.blog.hu