KlímaSztár 2013 – verseny zöldülő önkormányzatoknak

A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség második alkalommal hirdeti meg a KlímaSztár felhívást, ezzel is hangsúlyozva a helyi szintű tevékenységek fontosságát. Ismét szeretnék kiválasztani és díjazni a legjobb megvalósított helyi – önkormányzatok közreműködésével megvalósított – projekteket, emellett továbbra is szeretnék bemutatni a hazánkban megvalósult jó példákat.

Felhívás önkormányzatoknak a legjobb megvalósított éghajlatvédelmi tevékenységért járó díjért           

A tárgyalóasztalok mellett évek óta nem sikerül megállapodni, és hatékonyan fellépni a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítéséért. Ami nemzeti, nemzetközi szinten nem sikerül, arra helyben, települési, térségi szinten több jó, követhető megoldást is találhatunk. Ezeket a helyi mintákat díjazza az Európai Klímaszövetség a Klímasztár elismeréssel.

Felhívásunkra olyan fejlesztések, projektek leírását várjuk, amelyek a környezeti fenntarthatóságot, ezáltal az éghajlat védelmét szolgálják. Néhány lehetséges példa:
– Az energiafelhasználás csökkentéséhez, helyi, megújuló energiaforrások hatékony felhasználásához kapcsolódó fejlesztések;   
– Fenntartható települési / területi tervezés, fejlesztés – környezetkímélő közlekedés (gyalogos, kerékpáros, tömegközlekedési rendszerek fejlesztése), közösségi célú városrehabilitációs tevékenységek (parkosítás);      
– Helyi termékeket, termelőket előnyben részesítő tevékenységek.

A felhívásra bármely hazai település jelentkezését várjuk, amennyiben szeretné a magyarországi KlímaSztár díjat elnyerni. Jelentkezni az önkormányzat éghajlatvédelmi tevékenységeinek bemutatásával lehet:          
– A honlapunkról letölthető formanyomtatvány három részének (Önkormányzat adatai, Települési klímaprofil és a Projekt bemutatása) feldolgozásával. Az egyszerűen kitölthető klímaprofil alapján ideális esetben – amennyiben a település az összes kapcsolódó lépést megtette – a következő oldalon egy klímacsillag rajzolódik ki. Ez a csillagdiagram grafikusan is segíti az önértékelést.           
– A projektet bemutató fényképeket kérjük, hogy a formanyomtatványhoz csatoltan küldjék el!

A KlímaSztár elnyerése anyagi díjazással nem jár, a nyertes települések elismerésül oklevelet és egy, a felhívás eszmeiség tükröző művészeti alkotást kapnak, melyet ünnepélyes rendezvény kereti közt nyújtunk át 2013 májusában. A díjazott települések részt vehetnek a 2014-es európai megmérettetésen. (A 2011-ben kitüntetett Mórahalom, Veszprém és Újszilvás közül Mórahalom és Veszprém a hazai díj után 2012-ben az európai kitüntetést is átvehette.)

Kérjük, hogy a kitöltött formanyomtatványt, mely letölthető a Szövetség honlapjáról, és a fényképeket legkésőbb 2013. március 31-ig juttassa el a klimasztar2013@gmail.com címre!

Bővebb tájékoztatás a felhívásról:
Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség (Lajtmann Csaba) – 06 96/316-192; 06 30/232-6658

Forrás: greenfo.hu