Környezetbarát csomagolási praktikák

Mindjárt itt a Karácsony, és hamarosan minden ajándék a fa alá kerül. Azonban annak érdekében, hogy egy kicsit az ünnepi előkészületek alatt is tegyünk valamit környezetünkért, bemutatunk néhány környezetbarát, illetve kevesebb hulladékot eredményező csomagolási praktikát. Ezek alkalmazásával nem csak szeretteinknek, hanem környezetünknek is örömet okozhatunk.

Míg a hagyományos csomagolási módszerekhez rengeteg csomagolóanyag szükséges, addig a kreatív és saját készítésű csomagolási módokhoz nemcsak kevesebb anyag szükséges, de még különlegesebb és egyedibb külsőt is kölcsönöznek az ajándékoknak, melyek ezáltal még személyesebbé válhatnak.

És akkor következzenek a kreatív ötletek, csomagolási módok:

-Csomagoljuk az apróbb ajándékokat a nagyobbakba!

-Ha módunk van rá, vegyünk kész csomagolást! Így a megajándékozott kedve szerint újrahasznosíthatja a pakkot, beleteheti saját ajándékait.

-Ha nincs módunk a csomagolás megspórolására, vagy nem szeretnénk lemondani a hagyományainkról, akkor legalább vegyünk újrahasznosított csomagolópapírt, amelyeket nem fehérítettek és mértékletesen festettek. Ezeken a termékeken keressük az FSC vagy PEFC jelzést.

PEFC_150x150

FSC_150x150

-A csillogó fényes csomagoló papírok helyett az ajándékokat csomagoljuk környezetbarát barnapapírba. Ha kreatív hangulatban vagyunk, akár mintákat is festhetünk rájuk (krumplival, filctollal, festékkel)!

-Csomagolópapírként hasznosíthatjuk a magazinok színes oldalit, maradék tapétát, újságpapírt, régi kotta füzeteket stb. Textíliák is remek és trendi megoldás csomagolásra – kimondottan sikkes a selyem, csipke vagy bársony  (pl egy régi függönyt, köntöst vagy terítőt felvághatunk).

-Minél kevesebb ragasztószalagot használjunk!

-Ha postázod az ajándékot, próbálj újrahasznosítható papírdobozokat használni, semmiképpen se műanyagot! Szerencsére ma már olyan csomagolóanyagok is kaphatóak, melyek 100%-ban újrahasznosíthatóak, ha megteheted, használd ezeket!

-Akármennyire próbáljuk kerülni a pazarlást és túlcsomagolást, akkor is lesz bőven hulladékunk az ünnepek alatt. A hulladékot szelektíven gyűjtsük össze – amit lehet, tegyünk el jövőre (pl.: díszdobozok, csomagolópapírok, dísztasakok, szalagok stb). Nagyobb dobozokat is tudunk majd a későbbikben hasznosítani, ezeket is tegyük el.

Az alábbi képek egyedi és sajátos csomagolási módokat mutatnak be, reméljük mindenki talál magának legalább egy olyat, melyet szívesen alkalmazna idén.

A zöld karácsony megvalósítása nem jár sok lemondással, csupán egy kis odafigyelésre van szükség mindenki részéről. Minél többen valósítjuk meg a fentieket, annál szebb és kíméltebb maradhat környezetünk.

További ötletekért és képekért látogass el az alábbi honlapra:

http://zoldsegturmix.blog.hu/

Források, melyeken további tippeket olvashatsz:

http://zoldsegturmix.blog.hu/

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/lelek/1511/Tippek_a_zold_karacsony_erdekeben

http://www.tutitippek.hu/blog/zold-karacsony.php

http://www.edenkert.hu/vilagos-zold/zold-bolygo/karacsonyi-ajandek-csomagolas-kornyezetvedo/1891/