Ökodivat – fenntartható öltözködés

Az egyik legnagyobb környezetkárosító iparág a világon a ruházati- és textilipar. A gyártás során használt vegyi anyagoktól, festékektől kezdve a gyapottermelés válságáig számos negatív tényező írható ezen iparág számlájára. Örvendetes tény azonban, hogy a környezettudatos ruha- és textilgyártás és a fenntartható öltözködés egyre népszerűbb a divat világában. A fenntarthatóság ugyanis itt azt jelenti, hogy a környezetre és egészségre káros, rövid élettartamú holmik helyett környezetkímélő, egészséges és tartós használatra alkalmas darabok kerülnek a piacra.

Mit jelent az ökodivat?

Az ökodivat lényege abban rejlik, hogy a gyártók környezetbarát, egészségre ártalmatlan ruházati termékeket állítanak elő, a gyártási folyamatok során ügyelnek arra, hogy csökkentsék káros környezeti hatásaikat, és méltányosan bánnak a dolgozóikkal is.

Az ökodivat egyelőre még gyerekcipőben jár. A fő felelősség pillanatnyilag a gyártóké és a divattervezőké, akiknek szükségszerűen el kell kezdeni a fenntartható anyagok használatát és a fenntartható folyamatok kialakítását. Az ökodivat terjedésében és alakításában ugyanakkor a fogyasztók is jelentős szerepet játszhatnak, hiszen a döntés a ruházat megválasztásában a fogyasztóké.

Az ökoruhák főbb jellemzői

  • Gyártásához bioalapanyagot használtak, például rovarirtószer nélkül termelt gyapotot vagy bio fán nevelt selyemgubóból készült selymet.
  • A textilszál festéséhez nem használtak veszélyes kémiai anyagokat és fehérítőket.
  • Gyakran készül újrahasznosított vagy újra felhasznált textilből. Magas minőségű ruhák is készülhetnek használt ruhából vagy például újrahasznosított műanyag flakonokból.
  • Tartós, az emberek hosszabb ideig tudják használni.
  • Méltányos kereskedelemből származnak. Az előállítók megfelelő árat kapnak érte és tisztességes körülmények között dolgoznak.

Az ökoruhák alapanyagai

A hagyományos természetes, illetve a mesterségesen előállított anyagokhoz képest vannak alternatívák, amelyek jól használhatók a textil- és ruhaiparban. A biopamut és biogyapjú mellett például a szójabab, a bambusz és a kender mind fenntartható források, amelyeknek csekély hatásuk van a környezetre.

  • Biopamut – Alapanyaga az ökológiai gazdálkodásban termesztett gyapot. Kiváló nedvszívóképességgel rendelkező ruhaanyag, a szintetikus pamut organikus alternatívája.
  • Biogyapjú – Ökológiai gazdálkodásban tartott állatoktól származó gyapjú. Kiváló hőszabályozó képességgel rendelkezik, puha, kellemes viselet, a benne lévő lanolinnak köszönhetően pedig önfertőtlenítő.
  • Szójabab – A szójabab mellékterméke használható arra, hogy hosszú szálakat nyerjünk belőle, amelyeket aztán – mint minden más fonalat – ruha és textil készítésére használhatunk.
  • Bambusz – A bambusz hajtásából kinyert anyag szintén alkalmas ruhák készítésére, a bambuszültetvény is termeszthető organikusan. Légáteresztő, természetes fényű, selymes, ugyanakkor gyűrődésmentes, formatartó textília készül belőle, allergiások, érzékeny bőrűek számára különösen ideális viselet.
  • Kender – Ez is termeszthető organikusan és a termény kb. 100 nap alatt megérik. A kender jobban hasznosítja a napot, mint a Föld bármely más növénye, és gyakorlatilag bármely talajon és klímán megterem. Strapabíró, ugyanakkor kényelmes holmik készíthetők belőle, melyek akadályozzák bizonyos baktériumok és gombák szaporodását is. Télen melegen tart, nyáron viszont hűsít és a káros sugárzástól is véd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az ökodivat iránti igényt egyre több, világhírű márka ismeri fel: támogatják a környezettudatos divattervezőket, vagy épp saját „öko” kollekciókat készítenek. Utóbbira példa a H&M Conscious Collection fantázianevű kollekciója, amely fenntartható módon, újrahasznosított poliészterből készül. Emellett a H&M bébi ruha kollekciói EU Margaréta ökocímkével is rendelkeznek.

A Levi’s szintén elkötelezte magát a fenntarthatóság mellett, gyártási folyamatai során természetes indigó módszert és biopamutot használ, sőt, a gombokat és cipzárakat is újrahasznosítja. A C&A teljes pamutkollekciójának 13%-a már biopamut felhasználásával készül. A Tchibo kínálatában pedig már több éve szerepelnek az Organix Exchange Standard szerint tanúsított „Organic Cotton”-ból készült pólók, szabadidőnadrágok és pulóverek.

A fenntartható divat növekvő népszerűségét bizonyítja továbbá, hogy világszerte újabb és újabb ökomárkák jelennek meg és egyre gyakrabban láthatunk ehhez fűződő reklámokat, divatbemutatókat is. Vancouverben például idén már 8. éve rendezik meg az „Öko Divathetet” (Eco Fashion Week – EFW), ahol a szervezők illetve a résztvevők a szépség és a környezet harmóniájának megtestesítésével igyekeznek bebizonyítani, hogy az innováció a divat világában is lehet fenntartható. A rendezvény legfőbb küldetése, hogy felelős illetve környezettudatos tervezésre, gyártásra és értékesítésre ösztönözze a ruhaipari szereplőket.

oko-tex_logo

Ha fenntartható módon előállított ökoruhákat szeretnénk vásárolni, érdemes figyelni az ökocímkékre is.

Talán a legismertebb, kifejezetten textil termékekre vonatkozó öko jelzés az Öko-Tex szabvány (Oeko-Tex® Standard), mely egy elsősorban humánökológiai szempontok szerint összeállított vizsgálati és tanúsítási rendszer. Az Öko-Tex címke arról tájékoztatja a fogyasztót, hogy a termék az egészségre nézve ártalmatlan, ezt fejezi ki a tanúsító címke „Bizalom a textíliában” felirata is.

Cipőkre megszerezhető az EU Margaréta ökocímke is, és folyamatban van a textil termékekre vonatkozó új kritériumrendszer elfogadtatása is!

Ti mennyire követitek a fenntartható divatot? Van ökocímkés ruhátok? Mi a tapasztalatotok róluk?

Forrás:
http://www.anna.hu/zold-zona/hodit-az-okodivat-5746.html
http://www.nlcafe.hu/oltozkodjunk/20120519/bioruha-gyartas-forgalmazas/

Roblox HackBigo Live Beans HackYUGIOH DUEL LINKS HACKPokemon Duel HackRoblox HackPixel Gun 3d HackGrowtopia HackClash Royale Hackmy cafe recipes stories hackMobile Legends HackMobile Strike Hack