Vízlábnyom számítás

Egy ember átlagosan 1,24 millió liter édesvizet fogyaszt évente, amivel egy olimpiai úszómedencét félig meg lehet tölteni. Miközben jelenleg körülbelül 50 ország küzd vízhiánnyal, az Egyesült Államok lakói átlagosan 2,48 millió liter vizet fogyasztanak évente. Magyarországon ez az érték évi 750 ezer liter.

A vízlábnyom mérése és a vízfogyasztás csökkentése, optimalizálása széles körben szükségessé válik a jövőben. Lehetőségünk van a közvetlen és közvetett vízfogyasztásunk mérésére, csökkentésére, optimalizálására mind egyéni, mind vállalati szinten. A mérésre a vízlábnyom meghatározása az alkalmas, amely lényegében az éves közvetett és közvetlen módon felhasznált vízmennyiséget jelenti. Termék vagy szolgáltatás esetén az a vízmennyiség, amelyet a termék előállítása során felhasználnak. Fogyasztó esetén mindaz a vízmennyiség, amely az adott személy által elfogyasztott összes termék előállításához és az általa felhasznált szolgáltatások megteremtéséhez szükséges.

A vízlábnyom a vízforrás szerint lehet zöld (elsősorban esőből származó és elpárolgott víz), kék víz (a talaj vagy felszíni vizekből származó) és szürke víz, (a kék víz szennyezett formája). A zöld víznek nem minden esetben tulajdonítanak megfelelő jelentőséget. A vízlábnyom meghatározására szabvány is rendelkezésre áll. A vízlábnyom kibocsátó források szerint tartalmazza a vízfogyasztás mennyiségét, valamint a források szerinti szennyvízkibocsátást.

Térképen a föld vízlábnyoma, 2009-ben

0809_mom

Térképre került a globális vízlábnyom. Az ábra elkészítéséhez a holland Delft Egyetem, a WWF, és a magyar Nagy-Szöllősi András professzor vezette UNESCO-IHE szolgáltatta a vízfelhasználási adatokat.

A sötét színek azokat az államokat jelzik, ahol az egy főre jutó éves vízfelhasználás meghaladja az 1240 köbmétert. Ezek bánnak a leginkább pazarlóan a vízzel.

A térképen jól látszik, hogy miközben az átlag kínai mindösszesen 700 köbméter vizet használ évente, addig egy amerikai ennek több mint háromszorosát, 2500 köbmétert locsol el. Európa is szégyenlistára került, sok tagállam vízigénye az USA vízfelhasználásával vetekszik.

Az öreg kontinensen Spanyolországnak és Olaszországnak van még mit javítania a víztakarékossághoz fűződő viszonyán. Németországban kiugróan magas a mezőgazdasági vízfelhasználás aránya, ott a vízmennyiség 53 százalékát fordítják élelmiszer előállításra.

A vízlábnyom fogalma azonban nem ennyire egyszerű, ugyanis nemcsak az országon belüli vízfelhasználásból áll. Része a vízlábnyomnak az is, amit egy másik ország használ miattunk, vagyis olyan árucikkek előállítására, amelyeket a mi országunk importál.

Érdekességként felsoroljuk néhány termék előállításához szükséges víz mennyiségét:

–          egy csésze kávé:                    140 liter

–          egy pohár tej:                        200 liter

–          egy pohár sör:                        75 liter

–          egy csésze tea:                       35 liter

–          egy pohár bor:                       120 liter

–          egy pohár narancslé:           170 liter

–          egy pohár almalé:                 190 liter

–          egy darab burgonya:             25 liter

–          egy szelet kenyér:                  40 liter

–          egy darab alma:                     70 liter

–          egy darab narancs:                150 liter

–          egy darab paradicsom:          13 liter

–          egy darab tojás:                     135 liter

–          egy darab hamburger:           2400 liter

–          egy csomag chips:                 185 liter

–          egy darab A/4-es lap:            10 liter

–          egy darab mikrochip:             32 liter

–          egy darab pamut póló:          2000 liter

További példák a termékek vízlábnyomára (tájékoztató jellegűek):

a) élelmiszerek:

  • olajfélék: kukoricaolaj 2600 m3/tonna; gyapotolaj 3800 m3/tonna; szójaolaj 4200 m3/tonna; repceolaj 4300 m3/tonna; pálmaolaj 5000 m3/tonna; napraforgóolaj 6800 m3/tonna; olivaolaj 14500 m3/tonna
  • gyümölcsfélék: dinnye 235 m3/tonna; ananász 255 m3/tonna; narancs 560 m3/tonna; banán 790 m3/tonna; alma 820 m3/tonna; őszibarack 910 m3/tonna; körte 920 m3/tonna; sárgabarack 1300 m3/tonna; szilva 2200 m3/tonna; szőlő 2400 m3/tonna;
  • alkoholtartalmú italok: sör 300 m3/tonna, bor 870 m3/tonna,
  • alkoholmentes italok: paradicsomlé 270 m3/tonna, grapefruitlé 675 m3/tonna, narancslé 1000 m3/tonna, almalé 1100 m3/tonna, ananászlé 1300 m3/tonna, kávé 130 liter/csésze ha 7 gr kávét használunk/ csésze, tea 27 liter/csésze.
  • húsfélék: baromfi 4300 m3/tonna, liba 5500 m3/tonna, sertés 6000 m3/tonna, juh 10400 m3/tonna, marha 15400 m3/tonna

b) ipari termékek: póló 2900 l/db, pár bőrcipő 8000 l.

Ha kíváncsi vagy Magyarország részletes vízlábnyomára, akkor egy angol nyelvű honlapon keresztül letöltheted az erről szóló dokumentumot:

http://www.waterfootprint.org/?page=cal/waterfootprintcalculator_national

Forrás:

http://www.karbonlabnyom.com/

http://vizmuvek.hu/viragvaros/vizlabnyom

http://www.felsofokon.hu/kornyezetvedelem-es-kutatas-fejlesztes/2012/03/19/novekvo-vizhiany-es-vizlabnyom-a-viz-vilagnap

http://www.katasztrofak.abbcenter.com/?id=91148&cim=1#