Zöld Húsvét

Akár böjtöltek az elmúlt negyven napban, akár nem, sokak számára a húsvét a karácsonyhoz hasonlóan a mértéktelen dőzsölést jelenti, mely a piros tojások és a plusz kilók gyűjtése mellett felesleges energia- illetve anyaghasználattal és rengeteg hulladékkal is jár. Az ünnepet követő lelkiismeret-furdalás némi odafigyeléssel és felelős gondolkodással megelőzhető.

Íme, néhány környezettudatosságra ösztönző húsvéti tanács:

Zöld húsvéti dekorációk

Felesleges minden évben új ajtó- vagy asztaldíszt venni, pláne akkor, ha egy kis kreatív munkával, használt anyagok újragondolásával számtalan ötletes megoldást valósíthatunk meg mi magunk is. A dekorációk elkészítésében a gyerekek is segíthetnek, ami egyúttal jó móka is a húsvéti előkészületek során.

Ha mindenképp szükségünk van az alapanyagok vagy a díszek megvásárlására, keressük a környezetbarát, újrahasznosított illetve FSC vagy PEFC minősítéssel ellátott papír termékeket.

zold husvet 2

Takarékos ünnepi menü

Amit lehet, főzzünk kuktában (gyorsfőzőben), mert azzal az étel rövidebb idő alatt elkészül, ezáltal az energia 30-40 százaléka megtakarítható. Érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban szükséges-e annyiféle ételt készíteni az ünnepi vendéglátáshoz, vagy lehet-e rövidíteni a menüsort. A nehéz, zsíros húsok mellé nyuszihoz illő finomságokat is tálalhatunk, például egyszerű és gyors zöldköretet, párolt répát, salátát, ezzel tovább csökkenthető a főzési idő. Az ételek elkészítéséhez pedig helyi magyar termékeket, alapanyagokat használjunk, főleg mivel ilyenkor tavasszal van a legtöbb zöldség szezonja.

Környezetbarát tojásfestés

Bizonyára sokan élnek még a tojásfestés régi hagyományával. Manapság azonban már zömmel bolti festékeket használnak, pedig az egyszerű és környezetbarát alternatívák megtalálhatóak otthon is, használjuk inkább ezeket! A recept a következő: egy liter vízhez öntsünk egy evőkanál ecetet, majd forraljuk fel. A kívánt árnyalathoz az alábbi színezőkből igény szerint tegyünk a folyadékba:

  • Piros: lilahagyma héja, pirospaprika, cékla
  • Sárga: vöröshagyma héja, citromhéj
  • Narancs: narancshéj, sárgarépa
  • Zöld: spenót, petrezselyem (a szárított is jó)
  • Kék: vöröskáposzta, áfonya, vörösbor
  • Barna: dióhéj, feketetea, kávé

Nyuszistop!

Húsvét alkalmával gyakran felelőtlenül vásárolnak az emberek élő állatot ajándékba, az ünnepet követően pedig sajnos számtalan megunt nyuszi vagy kiscsibe marad gazdátlanul. Mindenképpen gondoljuk végig, hogy valóban szívesen tartanánk-e állatot a lakásban, és a későbbi években hogyan fognak ettől megváltozni hétköznapjaink. Ha nem szeretnénk szenvedésre ítélni ezeket a bolyhos kis élőlényeket, a legjobb, ha nem vásároljuk meg őket!

Ma már több hazai állatkert is nyuszisimogatóval és jelképes örökbefogadással teremt lehetőséget azok számára, akik felelős döntés alapján nem vásárolnak nyulat, de mégsem szeretnének kimaradni a “nyuszi-élményből”.

Húsvéti ajándék gyanánt számtalan más, állat- illetve környezetbarát alternatívát is találhatunk: csokoládék; tartós, hasznos tárgyak; stb. A legjobb azonban, ha saját kezűleg készítünk szeretteinknek ajándékot, ami biztosan maradandóbb emlék, mint a megvásárolt holmi.

Parfüm helyett maradjon a víz

A hölgyek bizonyára egyetértenek abban, hogy a locsolókölni ritkán jó illatú. A parfümöknek igen komoly az előállítási költsége, beleértve a ritka alapanyagokat, a csomagolást, a marketinget és a szállítást. Ezek után nem meglepő, hogy a húsvéti kellékek közül talán a parfümnek a legnagyobb a szén-dioxid-lábnyoma. Ha mindenképp locsolkodni szeretnénk, használjunk inkább vizet! A hölgyek biztosan hálásak lesznek, hogy a nap végén nem kell újra hajat mosniuk, nem beszélve arról, hogy ezzel energia- és vízfogyasztásukon is spórolhatnak.

Az ünnepek alkalmával is próbáljuk meg érvényesíteni a felelős hétköznapokon alkalmazott, angolul 4R-nek nevezett környezettudatossági elvet. A Reduce, Reuse, Recycle, Repair jelentése: csökkents, használd újra, hasznosítsd újra, javítsd meg! Végső soron a cél az, hogy elkerülhető legyen az erőforrások pazarlása.

Kellemes Zöld Húsvétot kívánunk mindenkinek!

Forrás:
http://www.origo.hu/idojaras/20120406-filleres-tippek-az-igazan-zold-husvethoz-lakasdiszites-tojasfestes-unnepi-kornyezetvedelem.html