Vízlábnyom számítás

Vízlábnyom számítás egy olyan kalkuláció, amivel felbecsülhetjük vízfelhasználásunkat és fenntarthatóság jegyében csökkenthetjük azt. De mégis, hogyan?

A cikkünkben bemutatjuk, hogy miért fontos a víz, mint az élet forrásának a tisztelet, megbecsülése és nem utolsósorban a vízpazarlás csökkentése.

Vízlábnyom számítás lépései

A víz az emberiség létfontosságú eleme, aminek védelme a klímaváltozás, a fogyasztás egyre nagyobb mérete miatt egyre fontosabb tudatos vízgazdálkodás. Az egyéni felelősségvállalás kulcsfontosságú. Sokan nem is sejtik, hogy a különböző tevékenységeikkel mennyi vizet is használnak fel.

Mégis, hogyan számoljuk ki a vízlábnyomunkat?

Nagyon érdekes, hogyha megismerjük a fogyasztásunkat, annak forrásait, akkor kis, de nagymértékben is tudjuk csökkenteni a vízfelhasználunkat.

Mekkora egy átlagos ember vízlábnyoma?

 • Globális átlag: 1,24 millió liter/év (egy olimpiai úszómedence fele)
 • USA: 2,48 millió liter/év
 • Magyarország állampolgárok átlagosan 750 ezer liter/év vizet használ fel.

Mi az a vízlábnyom?

A vízlábnyom az egy adott termék, szolgáltatás, vagy személy által közvetlenül és közvetve felhasznált vízmennyiséget mutatja meg. Ezért is fontos a vízlábnyom számítás. Ez magában foglalja:

 • Közvetlen vízfogyasztás: Ivás, főzés, mosás, fürdés
 • Közvetett vízfogyasztás: A fogyasztott termékek előállításához felhasznált víz (pl. mezőgazdaság, ipar)

Vízlábnyom típusai

 • Zöld víz: Esővíz, ami elpárolog
 • Kék víz: Felszíni és felszín alatti vízkészletek
 • Szürke víz: Szennyezett víz

Vízlábnyom térképe

A Vízlábnyom térkép egy grafikus ábrázolás, amely azt mutatja meg, hogy országonként mennyi az egy főre jutó éves vízfogyasztás. Azokon a területeken, ahol a vízfogyasztás meghaladja a fenntartható szintet, a térképen sötétebb színek jelennek meg.

A térkép célja felhívni a figyelmet a globális vízfogyasztási szokásokra, amin szemléletesen ábrázolják a kiemelkedően magas vagy alacsony vízfogyasztású régiókat.

Megérteni a globális kereskedelmi áramlások vízfelhasználásra gyakorolt hatása rávilágít arra, hogy a fejlett országok fogyasztása hogyan járul hozzá más országokban a vízhiányhoz, a „virtuális víz” importálásán keresztül.

A vízforrás-gazdálkodás fejlesztésének ösztönzése arról szól, hogy a kritikus régiók azonosítása segíthet a hatékony víztakarékos megoldások és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok bevezetésében.

Vízlábnyom térkép az egész világra nézve.
Világszintű vízlábnyom térkép / forrás: wikipedia

Termékek vízlábnyom

Íme néhány termék, aminek meglepő módon hatalmas vízfelhasználási előállítási értéke van.

Egy csésze kávé: 140 liter
Egy pohár tej: 200 liter
Egy hamburger: 2400 liter
Egy pamut póló: 2000 liter

Miért fontos a vízlábnyom csökkentése?

A vízlábnyom csökkentése kulcsfontosságú a Föld vízkészletének megőrzése és a vízhiány elleni küzdelem érdekében. Számos oka van annak, hogy miért fontos:

 1. Az édesvíz korlátozott: A Föld felszínének 70%-át víz borítja, de ennek mindössze 1%-a édesvíz, ami alkalmas emberi fogyasztásra és mezőgazdasági célú felhasználásra. A fennmaradó 99% sós víz, ami tengerekben és óceánokban található. A vízkészletünk ráadásul nem egyenletesen oszlik el: a Föld lakosságának 2%-a él olyan területen, ahol a vízkészlet 80%-a található.
 2. Növekvő vízfelhasználás: A vízfelhasználás az elmúlt 100 évben kétszer gyorsabban nőtt, mint a Föld népessége. Ennek oka a mezőgazdaság, az ipar és a háztartások növekvő vízszükséglete. A mezőgazdaság a globális vízfelhasználás 70%-át teszi ki, az ipar 20%-át, a háztartások pedig 10%-át.
 3. Vízhiány: A vízfelhasználás növekedése és a vízkészletek szennyeződése miatt számos régióban vízhiánnyal kell szembenézni. Ez a probléma várhatóan súlyosbodni fog az éghajlatváltozás hatására, ami aszályokhoz és vízhiányhoz vezethet.
 4. Környezeti hatások: A vízfelhasználásnak jelentős környezeti hatásai is vannak. A víz kitermelése és felhasználása pusztíthatja a vizes élőhelyeket, szennyezheti a vízkészleteket és sósvíz behatolást okozhat.
 5. Közvetett hatások: A vízlábnyom számítás nemcsak a közvetlenül felhasznált víz mennyiségét jelenti, hanem a termékek előállításához és szállításához felhasznált víz mennyiségét is. Például egy hamburger előállításához átlagosan 2400 liter vizet használnak fel.

A vízlábnyom számítás után belekezdhetünk a csökkentéséébe, ami egyéni és kollektív felelősség.

Számos módon tehetünk lépéseket a vízmegtakarítás érdekében, például:

 • Rövidebb ideig zuhanyozzunk: A zuhanyzás a háztartásokban felhasznált víz legnagyobb része. Néhány perccel rövidebb zuhanyzással jelentős mennyiségű vizet takaríthatunk meg.
 • Kevesebb vizet használjunk a mosogatáshoz és a mosáshoz: Csak akkor töltsük meg a mosogató- és mosógépet, ha tele van, és használjunk víztakarékos beállításokat.
 • Javítsuk ki a vízszivárgásokat: A szivárgások észrevétlenül rengeteg vizet pazarolhatnak el. Rendszeresen ellenőrizzük a vízvezetékeket és a csapokat, és javítsuk ki a szivárgásokat, amint észrevesszük őket.
 • Válasszunk víztakarékos háztartási gépeket: Vásároljunk víztakarékos mosógépeket, mosogatógépeket és zuhanyzófejeket.
 • Együnk kevesebb húst: A hústermelés nagyon vízintenzív. A húsfogyasztás csökkentésével jelentősen csökkenthetjük vízlábnyomunkat, amihez még vízlábnyom számítás matekozásával sem kell bajlodnunk, mivel egyértelmű.
 • Támogassunk fenntartható vízügyi politikákat: Támogassunk olyan politikákat, amelyek elősegítik a vízmegőrzést és a vízkészletek védelmét.
 • A vízlábnyom számítás után végrehatott vízfelhasználás csökkentése együttesen óriási különbséget jelenthet. Ha mindannyian teszünk lépéseket a vízmegtakarítás érdekében, megőrizhetjük ezt a drága erőforrást a jövő generációi számára.

További részletekért olvasd el vízlábnyom számításáról és csökkentéséről szóló cikket.

Gyakran ismétlődő kérdések

Mit nevezünk vízlábnyomnak?

A vízfogyasztásunk ökológiai lábnyomát.

Kinek fontos ez a téma?

Ha számodra fontos a környezettudatosság, akkor ez is az lesz.